@Czako Bori: Szívesen! én is próbáltam barnábbat, meg még barnábbat is, merthogy egészséges. A rozzsal nagyon nehéz, sűrű, tömött, az állaga nekem nem tetszett, a teljes kiőrlésű tönköllyel könnyedebb. Nekem az állaga is fontos, ráadásul a barnább nehezebben is kel meg, emiatt nehezebb emészteni. Szóval fehér mindig van benne, ahhoz bármilyen más lisztet (nevezzük barnának) kb. így teszek bele, hogy még levegős legyen meg jól átsüljön: 7 rész fehér 3 rész barna.
jajjdenagyonkoszonom! eppen a kiserletezes stadiumaban vagyok. a ferjem inkabb feher kenyeret enne, mi inkabb barnabbat. van valami tapasztalatod az arany kozeputra?
Bejegyzésemben nem egy pontos receptet adtam meg. Amit leírtam, annak lényege az az öröm, amit nagyapám házában ennek a konkrét levesnek az elkészítése és lefotózása (meg persze elfogyasztása) okozott. Nem beszéltem sem rántásról, sem habarásról, ugyanis általában hanyagolom mindkettőt. Besamelt készítek és azt hígítom. Csak az elején kerül bele liszt, annyi, amennyi szükséges ahhoz, hogy az alap összeálljon és később a sajt ne váljon külön. Ugyan belemarkolok, nem teszek bele maréknyit. Hogy mennyit, az függ attól, mennyi is az a kis vaj, hány emberre főzök. Meg amúgy: érzésre.
@Krumpli Bogart:
Én besamelt készítek, tehát rakok hozzá lisztet is. Amikor kicsi voltam és hülyébb, nem raktam, és ahogy hűlt, kettévált a cucc szilárd és folyékony alkotóira. Nem hevítem túl, liszt sem kell sok, de a fenti probléma megelőzése miatt valamennyi kell. A krumpli is sűrít amúgy.
Sűrűre főzve nálam besamel, sajttal, tejjel és vízzel, fusillire, isteni, de szerintem a te verziód is.
Ebben a levesben sütve szeretem. Amúgy én is igyekszem mindent úgy főzni (párolni vagy inkább gőzölni), hogy megmaradjon benne minél több jó. Vagy nyersen hagyom.
Nem rántok, nem habarok, besamelt készítek, azt hígítom.
Amúgy ez nem is egy szabályos recept, semmi kőbe vésett dolog, inkább egy érzés, ami ehhez a konkrét leveshez, azzal együtt a helyhez, ahol főztem kötődik.
Cornides Ágnes 2015.09.01. 15:36:16
Bejegyzés: a kenyér, amit nem köp ki a gyerekem
miamami 2015.09.01. 13:21:25
Bejegyzés: a kenyér, amit nem köp ki a gyerekem
Cornides Ágnes 2015.08.10. 15:51:05
hát nem tudom, a helyi szúnyogoknak rövidebb a lábuk...
Bejegyzés: fokhagymaleves
Magic Johnson 2015.08.10. 14:43:57
Bejegyzés: fokhagymaleves
Cornides Ágnes 2015.08.10. 11:13:54
Bejegyzés: fokhagymaleves
Krutzifix 2015.08.10. 07:50:53
Bejegyzés: fokhagymaleves
Cornides Ágnes 2015.08.09. 23:48:35
Én besamelt készítek, tehát rakok hozzá lisztet is. Amikor kicsi voltam és hülyébb, nem raktam, és ahogy hűlt, kettévált a cucc szilárd és folyékony alkotóira. Nem hevítem túl, liszt sem kell sok, de a fenti probléma megelőzése miatt valamennyi kell. A krumpli is sűrít amúgy.
Sűrűre főzve nálam besamel, sajttal, tejjel és vízzel, fusillire, isteni, de szerintem a te verziód is.
Bejegyzés: fokhagymaleves
Cornides Ágnes 2015.08.09. 23:42:29
Nem rántok, nem habarok, besamelt készítek, azt hígítom.
Amúgy ez nem is egy szabályos recept, semmi kőbe vésett dolog, inkább egy érzés, ami ehhez a konkrét leveshez, azzal együtt a helyhez, ahol főztem kötődik.
És hát fekete-fehér film volt a gépben...
Bejegyzés: fokhagymaleves
S=klogW 2015.08.09. 21:40:07
sütés helyett más módot keresnék, hogy a foki beltartalma ne menjen tönkre
feleslegesnek érzem egyszerre rántással (vaj-liszt) és habarással (tejszín-liszt) készíteni, külön-külön is érdemes lenne kipróbálni
magáról az ételről hülyeség volt ff fotót készíteni
Bejegyzés: fokhagymaleves
Krumpli Bogart 2015.08.09. 16:22:00
Pirított kenyérkockával eszem.
Ha sűrűre főzöm, akkor fokhagymaszószként funkcionál krumplival, husival, vagy tükörtojattal.
Bejegyzés: fokhagymaleves