Cornides Ágnes

Képek történetekkel körítve és történetek képekkel illusztrálva.

rolam.jpg

kapcsoalt.jpg

vasarlas.jpg

illusztraciok_1.jpg

kepeslapok.jpg

facebook.jpg

meska.jpg

etsy.jpg

pinterest.jpg

All rights reserved © Cornides Ágnes

A blogon látható képek mind saját alkotások. Kérlek, ha valahol szeretnéd valamelyiket felhasználni, vedd fel velem
a kapcsolatot!

 

MEGJELENT KÖNYVEM

00_cimlap.jpg

fokhagymaleves

2015.08.08. 00:08 Cornides Ágnes

Két fej fokhagymát gerezdekre szedek (rátenyerelek teljes súlyommal), tepsibe teszem, olívaolajjal meglocsolom, megsütöm. Felrakok egy krumplit főni, de ha nem rakok fel, az sem baj, a leves krumpli nélkül is finom lesz, de én imádom a krumplit. Dobok egy kis vajat nagymama edényébe és megolvasztom, a szokásosnál kisebb lángon. Belemarkolok a lisztbe, a vajba szórom, megkeverem, úgyis csomós lesz. Vizet öntök rá, keverem, sűrűsödik, eltűnnek a csomók. Reszelt sajtot dobok bele, tejszínt öntök hozzá. Belerakom a puhára sült fokhagymát és a főtt krumplit, pürésítem, hígítom, kóstolom, sózom, borsozom. Szerecsendiót reszelek bele. Kimegyek a kertbe, leugrom a lépcsőn, tépek pár levelet: rozmaringot, majorannát, amihez épp kedvem van. A levesre szórom, és ha épp egyedül vagyok, ami mostanában ritka dolog, pláne, ha főzök, nagymama edényében tálalom magamnak. Parmezánt vágok rá és pirítóst eszem hozzá, amit lángon pirítok, és ha megégett, lekaparom a fű fölé hajolva, ahogy nagyapa is kaparta. A teraszon eszem, langyos szél fúj, tücskök ciripelnek a fűben.

file0160.jpg

file0172.jpg

file0109.jpg

p1080644.jpg

file0143.jpg

file0108.jpg

 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://cornidesagnes.blog.hu/api/trackback/id/tr797689754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krumpli Bogart 2015.08.09. 16:22:00

Én a vajas rántásba dobom a fokhagymagerezdeket és rálottyantok egy evőkanál vizet, gyorsan fedőt rá, így robbantom szét a fokhagymát.

Pirított kenyérkockával eszem.

Ha sűrűre főzöm, akkor fokhagymaszószként funkcionál krumplival, husival, vagy tükörtojattal.

S=klogW 2015.08.09. 21:40:07

jól hangzik, de.

sütés helyett más módot keresnék, hogy a foki beltartalma ne menjen tönkre

feleslegesnek érzem egyszerre rántással (vaj-liszt) és habarással (tejszín-liszt) készíteni, külön-külön is érdemes lenne kipróbálni

magáról az ételről hülyeség volt ff fotót készíteni

Cornides Ágnes 2015.08.09. 23:42:29

Ebben a levesben sütve szeretem. Amúgy én is igyekszem mindent úgy főzni (párolni vagy inkább gőzölni), hogy megmaradjon benne minél több jó. Vagy nyersen hagyom.

Nem rántok, nem habarok, besamelt készítek, azt hígítom.
Amúgy ez nem is egy szabályos recept, semmi kőbe vésett dolog, inkább egy érzés, ami ehhez a konkrét leveshez, azzal együtt a helyhez, ahol főztem kötődik.

És hát fekete-fehér film volt a gépben...

Cornides Ágnes 2015.08.09. 23:48:35

@Krumpli Bogart:
Én besamelt készítek, tehát rakok hozzá lisztet is. Amikor kicsi voltam és hülyébb, nem raktam, és ahogy hűlt, kettévált a cucc szilárd és folyékony alkotóira. Nem hevítem túl, liszt sem kell sok, de a fenti probléma megelőzése miatt valamennyi kell. A krumpli is sűrít amúgy.
Sűrűre főzve nálam besamel, sajttal, tejjel és vízzel, fusillire, isteni, de szerintem a te verziód is.

Krutzifix 2015.08.10. 07:50:53

"...liszt sem kell sok..." A belemarkolok a lisztbe nem éppen ezt támasztja alá... Amúgy meg egészségedre!

Cornides Ágnes 2015.08.10. 11:13:54

Bejegyzésemben nem egy pontos receptet adtam meg. Amit leírtam, annak lényege az az öröm, amit nagyapám házában ennek a konkrét levesnek az elkészítése és lefotózása (meg persze elfogyasztása) okozott. Nem beszéltem sem rántásról, sem habarásról, ugyanis általában hanyagolom mindkettőt. Besamelt készítek és azt hígítom. Csak az elején kerül bele liszt, annyi, amennyi szükséges ahhoz, hogy az alap összeálljon és később a sajt ne váljon külön. Ugyan belemarkolok, nem teszek bele maréknyit. Hogy mennyit, az függ attól, mennyi is az a kis vaj, hány emberre főzök. Meg amúgy: érzésre.

Magic Johnson 2015.08.10. 14:43:57

a bejegyzés index2-es thumbnail képjén olyan, mintha a helyi szúnyogok a te levesedben élték volna ki szuicid hajlamaik.

Cornides Ágnes 2015.08.10. 15:51:05

@Magic Johnson:
hát nem tudom, a helyi szúnyogoknak rövidebb a lábuk...

Címkék: fotó gasztro fénykép máriahegy

süti beállítások módosítása